REAPERTURA MERCADO DE LOS DOMINGOS

plano mercado de los domingos con comercios

Dada la situación actual, y debido a la pandemia COVID-19, se han tomado medidas de seguridad para la reapertura del tradicional MERCADO DE LOS DOMINGOS que se celebra semanalmente en nuestra localidad.

CONDICIONES

  • Se ha cambiado la ubicación, de la plaza Virgen del Rosario se ha pasado a la Avenida Conde Salvatierra.

 

  • El horario es de 8:30h a 13:00h
  • El recinto se encuentra acotado.
  • La entrada y la salida estarán ubicadas a la altura del centro cívico. Operarios del ayuntamiento controlaran el acceso y habrá limitación en el aforo.
  • Habrá una zona de baños públicos, en el jardín de las antiguas escuelas.
  • Se deberá respetar en todo momento la distancia mínima de seguridad y se deberá llevar mascarilla en todo el recinto.

Fontanars dels Alforins suspende definitivamente las fiestas de Moros y Cristianos para este año

15-05-2020fb_img_1505226359732_37044940791_o
Las fiestas se iban a celebrar entre el 25 de agosto y el 1 de septiembre. En la reunión, celebrada este miércoles por la corporación municipal se decidió también la suspensión de los actos del 5 de agosto que se han celebrado en los últimos años durante la primera semana de este mes para conmemorar la emancipación del pueblo. Fontanars dels Alforins | 15.05.2020.- Fontanars suspende de forma definitiva la organización de sus fiestas de Moros y Cristianos previstas para la última semana de agosto. La decisión, de la cual está informada la Comisión de Fiestas, se tomó este miércoles en una reunión con toda la corporación municipal. En la misma, también se decidió la anulación de los actos del 5 de agosto que se han celebrado en los últimos años durante la primera semana de este mes, en conmemoración por la emancipación del pueblo. Hoy por hoy no se puede garantizar la seguridad a la hora de organizar actos en los que participen un gran número de personas. Aun así, el Ayuntamiento y la comisión de Fiestas valoraran la posibilidad de realizar algún evento simbólico llegado el momento, de forma segura y si las circunstancias lo permiten. También se ruega al pueblo que no baje la guardia y que siga cumpliendo, como hasta ahora, todas medidas tomadas por el Ministerio y la Conselleria de Sanitat. El pasado mes de abril, este Ayuntamiento anunciaba la decisión de la comisión de posponer las capitanías y cargos festeros de estas fiestas para el año 2021. La situación extraordinaria de confinamiento y de incertidumbre social debido a la COVID-19 ha impedido a la asociación que las organiza el desarrollo habitual de su trabajo. Las Fiestas de Moros y Cristianos de Fontanars se remontan a 1866, cuando el lugar de Fontanars formaba parte del municipio de Ontinyent. Se originaron como deber de gratitud de la población a la Virgen, por haber librado a sus habitantes de la epidemia de cólera que había atacado la comarca del año anterior. Están dedicadas a su patrona, la Virgen del Rosario. Desde agosto de 2019 están declaradas de Interés Turístico Local, por la Generalitat Valenciana.

 

VIII MOSTRA DE VINS TERRES DELS ALFORINS

Aquest any som amfitrions! Torna la VIII Mostra de vins de les Terres dels Alforins, enguany a Fontanars dels Alforins.

Dissabte, 11 de maig de 2019

PROGRAMA Vos presentem el programa de actes per a la 8° Mostra de Vins de Terres dels Alforins, 11 de Maig a Fontanars dels Alforins.

11.00 BENVINGUDA. Degustació i Venda de Vins.

 

12.00 CATA DE VINS «LA DIVERSITAT DELS ALFORINS» A LA SALA DE LA CULTURA DE FONTANARS. Preu 15 €.

Foto: Miquel Francés

12:00-17:00h Servei de LUDOTECA per als xiquets a la Plaça Mare de Déu del Rosari.

12.30. MÚSICA «GRUPO EÑE»

13.45 HOMENATGE A JOSE BELDA GRANDE

14.00 DINAR Gaspatxà Monumental a càrrec de Regina (Los Carasoles). Arròs al forn, Gaspatxos i formatges artesans a càrrec de A Leña – Cocina Rural. Es podran adquirir els tíquets al mateix lloc. Hi haurà servei de taules i cadires per dinar a la Plaça Mare de Déu del Rosari.

16.00 MUSICA «MUSICS DE CARRER»

Foto: Miquel Francés

19.00 CLOENDA

CELLERS: Bodegas Arráez, Bodegas Enguera, Celler del Roure, Clos Cor Ví, Coop. Sant Pere de Moixent, Daniel Belda, Casa Los Frailes, Bodegas Los Pinos, Bodega Rafael Cambra, Vinos de la Viña

Vine i disfruta d’una jornada única, amb bon ambient, música, gastronomia i, per descomptat, els millors vins de les Terres dels Alforins! Vos esperem a totes i tots!

 

 

Galeria fotogràfica III marató fotogràfica #alforienfotos

El dia 16 de setembre vam celebrar la III marató fotogràfica #alforíenfotos enguany dedicat a la verema. Podeu veure un resum de l’activitat, amb una recreació teatralitzada de la verema, amb comentaris del vinater Rafa Cambra, esmorzar i visita al celler Los Pinos.

Carlos Tolsá

Carlos Tolsá

©Toni Deusa 2018

Juan Álvarez

Toni Ureña

Juan Álvarez

Toni Ureña

Toni Ureña

Toni Ureña

Juan Alvarez

Toni Deusa

Toni Ureña

Toni Ureña

Toni Ureña

Carlos Tolsá

M. Paz Alberola

M. Paz Alberola

M. Paz Alberola

M. Paz Alberola

Pilar Francés

Pilar Francés

Carlos Tolsá

Carlos Tolsá

Pilar Francés

Pilar Francés

Vj Gandía

Vj Gandía

Vj Gandía

Carlos Tolsá

Vj Gandía

Carlos Tolsá

Carlos Tolsá

Toni Granell

Pilar Francés

Pilar Francés

Pilar Francés

Pilar Francés

M. Paz Alberola

Carlos Tolsá

Carlos Tolsá

Toni Ureña

Toni Ureña

Amadeo Pérez Agulló

Tomàs Álvarez Pérez «el Manyà»; nomenament de fill adoptiu de Fontanars dels Alforins

 El dissabte 5 d’agost, l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins nomenarà Fill Adoptiu del poble, a títol pòstum, Tomàs Álvarez Pérez, conegut com Tomàs el Manyà. Aquesta distinció té la finalitat de retre-li una reconeixença, a la memòria de la seua persona, que no va rebre en vida.

El reconeixement que ara es du a terme, va ser instat inicialment, sense concreció, pels descendents de la família Álvarez-Biosca davant aquest ajuntament. La persistència de la demanda pels familiars ha dut l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins a promoure un expedient per a recopilar, conéixer i poder avaluar els mèrits de Tomàs Álvarez Pérez pels quals poguera ser creditor d’un reconeixement públic local a títol pòstum.

El nomenament de Tomàs Álvarez Pérez el Manyà, com a Fill Adoptiu de Fontanars dels Alforins suposa un homenatge a la seua figura, com a referent i com a col·laborador del moviment veïnal alforiner, com a persona exemplar del Fontanars de la seua època i com a model de dedicació al poble.

Amb aquesta acte, el nostre poble homenatja Tomàs Álvarez Pérez amb una acció de restitució i de gratitud.

Però, qui va ser Tomàs Álvarez?

Tomàs Álvarez Pérez va nàixer a Beneixama el 26 d’octubre de 1869. La seua relació amb el nostre poble s’estableix a través del casament amb la jove alforinera Josepa Biosca Garcia l’agost de 1894, i la fixació del domicili del matrimoni a Fontanars.

Tomàs Álvarez, artesà

Tomàs Álvarez era serraller: ferrer, de professió. O manyà, que és precisament el motiu del renom seu que encara perviu en la memòria col·lectiva local.

remat del campanar

Dels treballs realitzats per Tomàs el Manyà, la mostra més patent roman ara mateix, quan ha transcorregut més d’un segle des de la seua col·locació, al capdamunt del referent de l’imaginari local que és la torre de les campanes de l’església de Fontanars dels Alforins. Tant l’estructura interna de la volta del campanar com el penell indicador de la direcció dels vents que el corona, els va realitzar Tomàs Álvarez Pérez, de ferro, sota el disseny i les directrius de Josep Maria Cortina, l’arquitecte de l’obra que va ser acabada el 1916 i li va donar a la torre l’aspecte que té actualment.

 

 

Tomàs Álvarez, figura present en el procés de segregació

Tomàs Álvarez Pérez participa activament en la denúncia de les necessitats del llogaret de Fontanars, i és present en diverses sol·licituds a l’Ajuntament d’Ontinyent, entre elles les dels dos intents de segregació de les partides dels Alforins.

Tomàs Álvarez Pérez va ser nomenat regidor de l’Ajuntament d’Ontinyent el 17 de gener de 1924. Les seues primeres intervencions en el plenari van moviment segregacionista de les partides dels Alforins per aconseguir l’emancipació respecte a Ontinyent per a l’erecció del nou municipi de Fontanars.

 

Tomàs Álvarez, alcalde de Fontanars

Tomàs Álvarez Pérez va ser elegit alcalde de Fontanars l’1 de març de 1936, com a president de la gestora nomenada amb posterioritat a les eleccions generals del 16 de febrer.

Visió de Fontanars dels Alforins cap a 1920. Joan Barberà Martínez

El 18 de juliol de 1936 esclatava la Guerra Civil. Als pocs dies, la gestora es reunia en sessió urgent sota la presidència de Tomàs Álvarez per a declarar la fidelitat de la Corporació al règim democràtic de la República i condemnar enèrgicament l’alçament militar.

Immediatament, també, es constituïa a Fontanars, com es va fer en altres pobles i ciutats, a imatge de València, el Comité Executiu del Front Popular, presidit per Tomàs Álvarez Pérez. En aquella situació crítica, el Comité era el mitjà de defensa front als partidaris de la sublevació, curava per l’ordenació de la vida local i per garantir l’abastiment alimentari, i animava mesures socialitzadores de la propietat. Tomàs Álvarez va presidir el Comité fins el 24 de desembre de 1936, dies abans de la supressió per llei del comités i la creació del consells municipals com a òrgans rectors dels municipis.

 

Tomàs Álvarez empresonat

Acabada la Guerra, Tomàs Álvarez Pérez va ser víctima de l’aparell de repressió dels vencedors. Detingut i empresonat l’abril de 1939, va ser processat. La sentència del consell de guerra, del 15 de gener de 1940, condemnava Tomàs Álvarez a sis anys i un dia de presó major amb l’acessòria d’inhabilitació absoluta pel temps de la condemna.

L’únic delicte de Tomàs Álvarez va ser, ésser alcalde en el moment que esclatà la guerra i fer complir la llei vigent del govern d’aleshores, el de la república. El mateix Consell de guerra que va condemnar Tomàs el Manyà, reconeixia l’absència de delictes de sang al poble durant aquells primers mesos del conflicte, i el fet que els detinguts i empresonats pels agents vinguts de la capital foren alliberats al poc temps precisament per la intervenció del Comité. I això incrementa el caràcter meritori de la gestió de Tomàs Álvarez el Manyà al capdavant de l’Ajuntament.

Tomàs Álvarez va estar empresonat des d’abril de 1939 fins a febrer de 1941, aproximadament. Quan va eixir de la presó ja tenia ben complits els 71 anys però encara li quedava per sofrir l’episodi humiliant del Tribunal de Responsabilitats Polítiques, que suposava la confiscació dels béns dels responsables polítics i sindicals republicans en exercici abans de la fi de la Guerra. Confiscat, ancià i abatut, Tomàs Álvarez, acompanyat de la seua dona, se’n va anar a viure a casa d’una de les filles, a Ontinyent, on es va morir el 7 de juliol de 1948. Les restes del matrimoni Álvarez-Biosca reposen al cementeri d’aquesta ciutat veïna.

Foto: Pepe Gandía

Per tots aquest motius, el dissabte 5 d’agost Tomàs Álvarez Pérez, el Manyà, serà honoratamb el nomenament de Fill Adoptiu, a títol pòstum, pel Ple de l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins reunit en sessió extraordinària, en l’any en què Fontanars complix 90 anys com a municipi.

 

 

 

 

 

 

Coets de Sant Antoni: Adaptar-se o desaparèixer

Davant la proximitat de les Festes del nostre patró, Sant Antoni i els actes pirotèncnics associats a la Foguera, cal aclarir uns quants conceptes perquè la població siga sabedora;

La soltà de cohets al voltant de la Foguera és un acte tant nostre i probablement tant antinc com la mateixa Foguera. Durant uns anys aquest acte, ha estat a punt de desaparèixer per diferents factors com ara, per exemple, la crisi econòmica, la Festa entre setmana o la falta d’organització.

s.antoni-2009. Pepe GandíaEl 2007 la Unió Europea va dictar una normativa on prohibia els tradicionals coets borratxos entre altres. Aquests tipus de coets tenen una forta arrel a les nostres terres i formen part de festes i tradicions a la majoria dels pobles.

Mitjançant l’ITC-18, l’Estat Espanyol va aconseguir regular una excepció per aquesta prohibició i així protegir les nombroses manifestacions festives, religioses, culturals i tradicionals associades a l’ús d’aquests coets a les nostres terres.

Des de l’equip de govern hem cregut necessari protegir aquesta tradició. Però clar, calia adaptar-se als nous temps; Per fer una comparança; fa vint-i-cinc anys cap xiquet viatjava en sistemes de retenció especials als cotxes…. la qual cosa, ara és impensable. I no ens resulta anormal.

Doncs, amb les notables diferències, però estem davant d’un cas comparable; o ens adaptem a les noves normatives per qüestions de seguretat, o ens exposem a viure en la il.legalitat i per tant comdemnats a desaparèixer.

És per això,  que apareix el  Grup de consumidors reconeguts com a experts (CRE) i s’estudia la  normativa vigent, que vigila la seguretat de participants i expectadors. Des de l’Ajuntament hem fet un esforç burocràtic i económic per mantenir una tradició; i l’ opció era clara; Adaptar-se a la legislació vigent amb un programa d’actes, un grup de consumidors reconeguts com experts, una assegurança, permisos corresponents i moltes ganes que la festa perdure molt de temps.

La implicació i la col.laboració de la població és fonamental en aquesta qüestió. No es tracta de prohibicions ni sancions. Es tracta de protegir i tindre cura de les nostres tradicions, tot i que ens toque… adaptar-se a la situació. Les persones que no tinguen el carnet CRE Si podran gaudir igualment de la Festa. Podran estar a la plaça mirant o torrant. Sempre baix la seua responsabilitat, igualment que els coeters.

Però recordem, que  les persones que volen participar activament, deuen haver obtés el carnet CRE, i haver comprat els coets al responsable CRE.

Davant qualsevol dubte podeu posar-se en contacte amb els responsables de grup (Alfonso Gandía i Luis Beneyto), amb l’alcalde (Julio) o a regidora de festes (M. Angels).

Esperem Sant Antoni siga celebrat per tots els veïns amb l’estima que li correspon.

Bones festes a tots.

Sant Antoni Abat. Dels Inicis als nostres dies. Programa d´actes 2017

         

La pròxima setmana Fontanars dels Alforins viurà la seua festa al patró Sant Antoni abat. Però sabem l’origen de la festa? Des de quan es celebra? Alguna curiositat?

La Junta de Fàbrica trau la imatge de sant Antoni per a la processó

La Junta de Fàbrica trau la imatge de sant Antoni per a la processó

La festa de Sant Antoni és una festivitat molt enraigada al nostre poble, una festa en què participen molts habitants, els quals esperen amb molta il·lusió aquesta data tan assenyalada del calendari. Els huit membres de La Junta de Fàbrica tenen un paper principal junt amb el rector de la parròquia que organitzen i coordinen tots els actes de la festivitat.

sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

Actual imatge de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

La notícia més antiga del culte a Sant Antoni es remunta a 1520, quan es demanà la construcció d’una ermita a Sant Antoni, perquè l´esglèsia més pròxima era a Ontinyent. El motiu pel qual demanà una ermita al patró dels animals fou perquè el territori Alforí era una terra abundant de pasturatge per al ramat (i així protegir-lo de les epidèmies). Es creu que aquesta construcció es va allargar tot el segle XVI i és l’antecedent de l’actual església parroquial de la Mare de Déu del Rosari, que va formar part de l’església de Santa Maria d’Ontinyent fins a 1953 i anomenant-se durant molt anys ermita de Sant Antoni i Sant Miquel.

D´imatges de Sant Antoni han hagut dos, a més a més d´un quadre cremat en guerra sense massa valor artístic. L’actual imatge de data de 1940 que va ser beneïda el dia de la festa amb gran alegria per la reposició de la primera imatge tallada en  madera i destruïda en guerra, que es va comprar en 1876.

Encesa de la Foguera. Foto: Pepe Gandía

Encesa de la Foguera. Foto: Pepe Gandía

Misa de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

Misa de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

La primera festa de Sant Antoni que tenim documentada és al llibre d’actes de la Junta de Fàbrica el 1850 i es celebrava el diumenge més proper al 17 de Gener. Les festes que hi han documentades consten de missa cantada, «dobla a sant Antoni» revol de campanes i poca cosa més. Estava organitzada per una junta de quatre alcaldes pedanis, dos feligresos per partida i els llumeners, els quals ajudaven al sacerdot en els preparatius de la festa. Els primers llibres d’actes es parla dels actes religiosos, però no es parla de la foguera, la processó o la subhasta. Per tant no podem determinar amb exactitud des de quan es fa la festa, però podem suposar que des dels inicis potser hi haguera una foguera, una missa i una processó.

La missa antigament era cantada, amb músics dels voltants, des de 1980 la missa és a càrrec de la rondalla i cor parroquial i s’intenta que la missa la realitze un sacerdot fill del poble.
La foguera més antiga documentada la trobem el 1941, abans ja es realitzaria com ja hem dit, perquè tenim constància mitjançant relats orals.

Muntada de la foguera l'any 2009. Foto Pepe Gandía

Muntada de la foguera l’any 2009. Foto Pepe Gandía

La foguera és l’element principal de la festa i en el seu muntatge participen principalment la Junta de Fàbrica, però també voluntaris i es realitza la setmana abans de la cremada. Prèviament la Junta de Fàbrica ha preparat la llenya excedent de zones on es bo retirar pins.

Els xiquets arrastren un pi per col.laborar en el muntatge de la foguera. Foto: CP Compte Salvatierra.

Xiquets baixant el pi. Foto: CEIP Compte Salvatierra

Els xiquets de l’escola també participen, i el divendres anterior baixen un pi per col.laborar en el seu muntatge.

Una vegada beneïda la foguera pel sacerdot, pot començar la festa. Ben entrada la nit donarà lloc la nit del foc amb coets de tot tipus i després la torrà. Ambdós actes es creu que es celebren des de la postguerra pels relats orals que ens han arribat.

Soltà de cohets al voltant de la Foguera

Foto: Damian Alcaraz

Els més joves del poble participen en un acte distés, on es mescla la costum de tirar cohets borratxos mentre altres torren en les primeres brases de la foguera.

Pepe "Xarpa" subhastant dolços. Foto Pepe Gandia

Pepe «Xarpa» subhastant dolços. Foto Pepe Gandia

Benedicció dels animals

Benedicció dels animals

L’endemà té lloc un altre tret distintiu de la festa, la missa i la subhasta.

La subhasta és una tradició documentada des de l’any 1941 i és una manera peculiar en què als alforinencs lliuren un donatiu a la parròquia. Uns porten els objectes a subhastar ( dolços, embotits i animals de corral majoritàriament) i altres, després de missa i al voltant de la foguera van pujant per cada producte al ritme que marquen els subhastadors.

A la vesprada es realitza la benedicció dels animals i posteriorment la processó que ja es documenta en 1949 quan ja hi ha banda al poble. Resulta poc probable que la processó es realitzara abans per la falta de músics locals i si que hi ha documentació que bandes d’altres pobles venien a festes com les de Moros i Cristians o el Corpus.

La festivitat de sant Antoni el 17 de Gener, va ser festiu local des del 1927 fins al 2013 per ser patró de la localitat juntament amb la mare de Déu del Rosari. L’any 2013 es va decidir traslladar la festa al cap de setmana més proper al dia 17. Enguany la foguera es cremarà el dissabte dia 21 de Gener i la resta dels actes es celebraran el diumenge.

Bibliografia:

  • Bordera i Bordera, Tomàs F. «Sant Antoni Abat i l´Alforí. La devoció, la iconografia i la festa», Actes de les III Jornades d´Estudi sobre la Festa de Sant Antoni Abat, Canals: Associació Cultural La Pebrella, 2014, pág 173-198.

El programa d’actes previst és:

Foto Carlos Tolsá

Foto: Carlos Tolsá

DISSABTE 14 DE GENER:

8h: muntada de la Foguera pels membres de la Junta de Fàbrica i totes aquelles persones que vullguen col.laborar.

 DIVENDRES 20 DE GENER
21:30H Sopar de Germanor en col.laboració amb les Festeres i Quintos 2017

DISSABTE 21 DE GENER

s.antoni-2009 044

Foto Pepe Gandía

12:00H Presentació de l’associació «Peludets amb cor i Medi Ambient» a la Casa de la Cultura. A continuació Nuria Fayos educadora canina farà una xerrada sobre socialització de mascotes

20:45: Passacarrer de la UAM pels carrers de costum
21h: Bendicció i encesa de la foguera

DIUMENGE 22 DE GENER
3:00H: Coetà i torrà a la Foguera
8:00h: obertura de la Casa Abadia per poder portar els productes per a la subhasta
10:00h: Solemne misa al patró Sant Antoni Abat

Foto: Pege Gandía

Foto: Pege Gandía

A continuació tradicional Subhasta

17:30h:Benedicció d’animalets
18:00h Processó al patro i final de festa.

Programa de actos Fiestas San Antonio 2017

SÁBADO 14 DE ENERO

63 - edit

Foto Carlos Tolsà

8h: Montada de la Hoguera por los miembros de la Junta de Fábrica y los voluntarios.

VIERNES 20 DE ENERO
21:30H: Cena en la Casa de la Cultura en colaboración con las Hijas de Maria y Quintos 2017

SÁBADO 21 DE ENERO

10012016-10012016-_DSC2122 - edit

Foto Carlos Tolsá

12:00H; Presentación de la asociación «Peludets amb cor i Medi Ambient» en la Casa de la Cultura. A continuación Nuria Fayos, educadora canina realizará una charla sobre socialización de mascotas
20:45h: Pasacalle de la UAM por las calles de costumbre
21h Encendido y bendición de la hoguera

DOMINGO 23 DE ENERO
3:00H: «Coetà» y «torrà» en la Hoguera

IMG_8991

Foto Pepe Gandía

8:00h: se abrirá la Casa Abadía para que las familias puedan empezar a traer los artículos para la Subasta.
10:00h: MISA SOLEMNE EN HONOR A NUESTRO SANTO PATRÓN SAN ANTONIO ABAD.
A continuació SUBASTA
17:30h:BENDICIÓN DE ANIMALES.
18:00h PROCESIÓN SOLEMNE DE SAN ANTONIO POR LAS CALLES DE NUESTRO PUEBLO.