Coets de Sant Antoni: Adaptar-se o desaparèixer

Davant la proximitat de les Festes del nostre patró, Sant Antoni i els actes pirotèncnics associats a la Foguera, cal aclarir uns quants conceptes perquè la població siga sabedora;

La soltà de cohets al voltant de la Foguera és un acte tant nostre i probablement tant antinc com la mateixa Foguera. Durant uns anys aquest acte, ha estat a punt de desaparèixer per diferents factors com ara, per exemple, la crisi econòmica, la Festa entre setmana o la falta d’organització.

s.antoni-2009. Pepe GandíaEl 2007 la Unió Europea va dictar una normativa on prohibia els tradicionals coets borratxos entre altres. Aquests tipus de coets tenen una forta arrel a les nostres terres i formen part de festes i tradicions a la majoria dels pobles.

Mitjançant l’ITC-18, l’Estat Espanyol va aconseguir regular una excepció per aquesta prohibició i així protegir les nombroses manifestacions festives, religioses, culturals i tradicionals associades a l’ús d’aquests coets a les nostres terres.

Des de l’equip de govern hem cregut necessari protegir aquesta tradició. Però clar, calia adaptar-se als nous temps; Per fer una comparança; fa vint-i-cinc anys cap xiquet viatjava en sistemes de retenció especials als cotxes…. la qual cosa, ara és impensable. I no ens resulta anormal.

Doncs, amb les notables diferències, però estem davant d’un cas comparable; o ens adaptem a les noves normatives per qüestions de seguretat, o ens exposem a viure en la il.legalitat i per tant comdemnats a desaparèixer.

És per això,  que apareix el  Grup de consumidors reconeguts com a experts (CRE) i s’estudia la  normativa vigent, que vigila la seguretat de participants i expectadors. Des de l’Ajuntament hem fet un esforç burocràtic i económic per mantenir una tradició; i l’ opció era clara; Adaptar-se a la legislació vigent amb un programa d’actes, un grup de consumidors reconeguts com experts, una assegurança, permisos corresponents i moltes ganes que la festa perdure molt de temps.

La implicació i la col.laboració de la població és fonamental en aquesta qüestió. No es tracta de prohibicions ni sancions. Es tracta de protegir i tindre cura de les nostres tradicions, tot i que ens toque… adaptar-se a la situació. Les persones que no tinguen el carnet CRE Si podran gaudir igualment de la Festa. Podran estar a la plaça mirant o torrant. Sempre baix la seua responsabilitat, igualment que els coeters.

Però recordem, que  les persones que volen participar activament, deuen haver obtés el carnet CRE, i haver comprat els coets al responsable CRE.

Davant qualsevol dubte podeu posar-se en contacte amb els responsables de grup (Alfonso Gandía i Luis Beneyto), amb l’alcalde (Julio) o a regidora de festes (M. Angels).

Esperem Sant Antoni siga celebrat per tots els veïns amb l’estima que li correspon.

Bones festes a tots.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *