Sant Antoni Abat. Dels Inicis als nostres dies. Programa d´actes 2017

         

La pròxima setmana Fontanars dels Alforins viurà la seua festa al patró Sant Antoni abat. Però sabem l’origen de la festa? Des de quan es celebra? Alguna curiositat?

La Junta de Fàbrica trau la imatge de sant Antoni per a la processó

La Junta de Fàbrica trau la imatge de sant Antoni per a la processó

La festa de Sant Antoni és una festivitat molt enraigada al nostre poble, una festa en què participen molts habitants, els quals esperen amb molta il·lusió aquesta data tan assenyalada del calendari. Els huit membres de La Junta de Fàbrica tenen un paper principal junt amb el rector de la parròquia que organitzen i coordinen tots els actes de la festivitat.

sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

Actual imatge de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

La notícia més antiga del culte a Sant Antoni es remunta a 1520, quan es demanà la construcció d’una ermita a Sant Antoni, perquè l´esglèsia més pròxima era a Ontinyent. El motiu pel qual demanà una ermita al patró dels animals fou perquè el territori Alforí era una terra abundant de pasturatge per al ramat (i així protegir-lo de les epidèmies). Es creu que aquesta construcció es va allargar tot el segle XVI i és l’antecedent de l’actual església parroquial de la Mare de Déu del Rosari, que va formar part de l’església de Santa Maria d’Ontinyent fins a 1953 i anomenant-se durant molt anys ermita de Sant Antoni i Sant Miquel.

D´imatges de Sant Antoni han hagut dos, a més a més d´un quadre cremat en guerra sense massa valor artístic. L’actual imatge de data de 1940 que va ser beneïda el dia de la festa amb gran alegria per la reposició de la primera imatge tallada en  madera i destruïda en guerra, que es va comprar en 1876.

Encesa de la Foguera. Foto: Pepe Gandía

Encesa de la Foguera. Foto: Pepe Gandía

Misa de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

Misa de sant Antoni. Foto: Pepe Gandía

La primera festa de Sant Antoni que tenim documentada és al llibre d’actes de la Junta de Fàbrica el 1850 i es celebrava el diumenge més proper al 17 de Gener. Les festes que hi han documentades consten de missa cantada, «dobla a sant Antoni» revol de campanes i poca cosa més. Estava organitzada per una junta de quatre alcaldes pedanis, dos feligresos per partida i els llumeners, els quals ajudaven al sacerdot en els preparatius de la festa. Els primers llibres d’actes es parla dels actes religiosos, però no es parla de la foguera, la processó o la subhasta. Per tant no podem determinar amb exactitud des de quan es fa la festa, però podem suposar que des dels inicis potser hi haguera una foguera, una missa i una processó.

La missa antigament era cantada, amb músics dels voltants, des de 1980 la missa és a càrrec de la rondalla i cor parroquial i s’intenta que la missa la realitze un sacerdot fill del poble.
La foguera més antiga documentada la trobem el 1941, abans ja es realitzaria com ja hem dit, perquè tenim constància mitjançant relats orals.

Muntada de la foguera l'any 2009. Foto Pepe Gandía

Muntada de la foguera l’any 2009. Foto Pepe Gandía

La foguera és l’element principal de la festa i en el seu muntatge participen principalment la Junta de Fàbrica, però també voluntaris i es realitza la setmana abans de la cremada. Prèviament la Junta de Fàbrica ha preparat la llenya excedent de zones on es bo retirar pins.

Els xiquets arrastren un pi per col.laborar en el muntatge de la foguera. Foto: CP Compte Salvatierra.

Xiquets baixant el pi. Foto: CEIP Compte Salvatierra

Els xiquets de l’escola també participen, i el divendres anterior baixen un pi per col.laborar en el seu muntatge.

Una vegada beneïda la foguera pel sacerdot, pot començar la festa. Ben entrada la nit donarà lloc la nit del foc amb coets de tot tipus i després la torrà. Ambdós actes es creu que es celebren des de la postguerra pels relats orals que ens han arribat.

Soltà de cohets al voltant de la Foguera

Foto: Damian Alcaraz

Els més joves del poble participen en un acte distés, on es mescla la costum de tirar cohets borratxos mentre altres torren en les primeres brases de la foguera.

Pepe "Xarpa" subhastant dolços. Foto Pepe Gandia

Pepe «Xarpa» subhastant dolços. Foto Pepe Gandia

Benedicció dels animals

Benedicció dels animals

L’endemà té lloc un altre tret distintiu de la festa, la missa i la subhasta.

La subhasta és una tradició documentada des de l’any 1941 i és una manera peculiar en què als alforinencs lliuren un donatiu a la parròquia. Uns porten els objectes a subhastar ( dolços, embotits i animals de corral majoritàriament) i altres, després de missa i al voltant de la foguera van pujant per cada producte al ritme que marquen els subhastadors.

A la vesprada es realitza la benedicció dels animals i posteriorment la processó que ja es documenta en 1949 quan ja hi ha banda al poble. Resulta poc probable que la processó es realitzara abans per la falta de músics locals i si que hi ha documentació que bandes d’altres pobles venien a festes com les de Moros i Cristians o el Corpus.

La festivitat de sant Antoni el 17 de Gener, va ser festiu local des del 1927 fins al 2013 per ser patró de la localitat juntament amb la mare de Déu del Rosari. L’any 2013 es va decidir traslladar la festa al cap de setmana més proper al dia 17. Enguany la foguera es cremarà el dissabte dia 21 de Gener i la resta dels actes es celebraran el diumenge.

Bibliografia:

  • Bordera i Bordera, Tomàs F. «Sant Antoni Abat i l´Alforí. La devoció, la iconografia i la festa», Actes de les III Jornades d´Estudi sobre la Festa de Sant Antoni Abat, Canals: Associació Cultural La Pebrella, 2014, pág 173-198.

El programa d’actes previst és:

Foto Carlos Tolsá

Foto: Carlos Tolsá

DISSABTE 14 DE GENER:

8h: muntada de la Foguera pels membres de la Junta de Fàbrica i totes aquelles persones que vullguen col.laborar.

 DIVENDRES 20 DE GENER
21:30H Sopar de Germanor en col.laboració amb les Festeres i Quintos 2017

DISSABTE 21 DE GENER

s.antoni-2009 044

Foto Pepe Gandía

12:00H Presentació de l’associació «Peludets amb cor i Medi Ambient» a la Casa de la Cultura. A continuació Nuria Fayos educadora canina farà una xerrada sobre socialització de mascotes

20:45: Passacarrer de la UAM pels carrers de costum
21h: Bendicció i encesa de la foguera

DIUMENGE 22 DE GENER
3:00H: Coetà i torrà a la Foguera
8:00h: obertura de la Casa Abadia per poder portar els productes per a la subhasta
10:00h: Solemne misa al patró Sant Antoni Abat

Foto: Pege Gandía

Foto: Pege Gandía

A continuació tradicional Subhasta

17:30h:Benedicció d’animalets
18:00h Processó al patro i final de festa.

Programa de actos Fiestas San Antonio 2017

SÁBADO 14 DE ENERO

63 - edit

Foto Carlos Tolsà

8h: Montada de la Hoguera por los miembros de la Junta de Fábrica y los voluntarios.

VIERNES 20 DE ENERO
21:30H: Cena en la Casa de la Cultura en colaboración con las Hijas de Maria y Quintos 2017

SÁBADO 21 DE ENERO

10012016-10012016-_DSC2122 - edit

Foto Carlos Tolsá

12:00H; Presentación de la asociación «Peludets amb cor i Medi Ambient» en la Casa de la Cultura. A continuación Nuria Fayos, educadora canina realizará una charla sobre socialización de mascotas
20:45h: Pasacalle de la UAM por las calles de costumbre
21h Encendido y bendición de la hoguera

DOMINGO 23 DE ENERO
3:00H: «Coetà» y «torrà» en la Hoguera

IMG_8991

Foto Pepe Gandía

8:00h: se abrirá la Casa Abadía para que las familias puedan empezar a traer los artículos para la Subasta.
10:00h: MISA SOLEMNE EN HONOR A NUESTRO SANTO PATRÓN SAN ANTONIO ABAD.
A continuació SUBASTA
17:30h:BENDICIÓN DE ANIMALES.
18:00h PROCESIÓN SOLEMNE DE SAN ANTONIO POR LAS CALLES DE NUESTRO PUEBLO.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *